Aktuelles
Erscheinungsdatum: 4 April 2019
Autor: zgj

Basen z dotacją w Żarkach.


Basen z dotacją w Żarkach.


Gmina Żarki zrewitalizuje teren basenu w Żarkach. Powstanie również ścieżka rowerowa i parkingi. Została przyznana dotacja na rewitalizację niecki basenowej oraz terenu przyległego. Wartość zadania wynosi 2 664 510,00 zł, a pozyskane środki unijne stanowią kwotę 95 proc. wartości zadania. Gmina dokłada 133 225, 50 zł.


Zapadła już decyzją zarządu Województwa Śląskiego o ostatecznym podziale środków w ramach konkursu w zakresie Rewitalizacji oraz infrastruktury społecznej i zawodowej. Gmina Żarki otrzymała dotację dla projektu pt. „Rewitalizacja obszaru rekreacji przy ul. Wierzbowej w Żarkach Gmina Żarki”.
- To bardzo dobra wiadomość. Projekt był bardzo oczekiwany w Żarkach. Zakłada przebudowę niecki basenowej wraz z otoczeniem oraz budowę ścieżki rowerowej – mówi burmistrz Klemens Podlejski. - W ramach dofinansowanego projektu zostanie wykonana: niecka basenu wraz z zagospodarowaniem terenów przyległych, ścieżka rowerowa, parking.


Niecka basenu (2 684,0 mkw) pozostanie w tym samym miejscu, będzie wykonana w formie wanny z betonu pogrążonej w terenie wokół której zaprojektowano deptak na którym zlokalizowano elementy małej architektury takie jak latarnie parkowe i ławki. Basen podzielono na dwie strefy: dla umiejących pływać oraz brodzik głębokości 50cm dla dzieci. Obie części będą połączone przejściem. W części głębokiej zlokalizowano wysunięty pomost do skakania do wody.
Wokół basenu zaprojektowano alejki parkowe o nawierzchni szutrowej oraz prysznic wolnostojący i miejsce do palenia ogniska i grillowania.
Parking wraz ze zjazdem z ul. Wierzbowej oraz odwodnieniem, będzie liczył 44 miejsca postojowe – w tym 8 dla osób niepełnosprawnych. Powstanie ścieżka rowerowa asfaltowa o szerokości 3 m biegnącą wzdłuż zachodniej granicy terenu wraz z zjazdami z ulic Wierzbowej i Sosnowej. Ponadto wykonane zostanie oświetlenie terenu kąpieliska.


– Będą to różne punkty świetlne wokół niecki basenu i przy ścieżkach spacerowych zaprojektowano latarnie parkowe, przy boiskach do piłki plażowej zaprojektowano naświetlacze na słupach, wzdłuż chodnika od ul. Wierzbowej do basenu zaprojektowano oprawy parkowe w postaci słupków wysokości ok. 1 m, teren parkingu oświetlają dwie latarnie, dodatkowo zaprojektowano iluminację basenu w formie opraw w ścianach basenu 50cm poniżej poziomu wody – wyjaśnia burmistrz.
Integralną częścią projektu jest budowa zaplecza sanitarnego, która już się rozpoczęła w tym roku z dofinasowaniem unijnym. Zaplanowano w nim pomieszczenie magazynowe do przechowywania wyposażenia obiektu typu leżaki, parasole zacieniające oraz sprzęt dla ratowników i służb porządkowych – wyjaśnia burmistrz K. Podlejski. - W części sanitarnej dwie toalety z natryskami: męska i damska, oraz toaleta dla osób niepełnosprawnych i pomieszczenie porządkowe.


Wetter
Max:
Min:
Mehr>>
Suchen