Описание события
Дата события: 19 ноября 2011
rafal

„HABAKUK" w Rybniku


Koncert jednego z najlepszych zespołów reggae w Polsce „HABAKUK", który śpiewa piosenki Jacka Kaczmarskiego, zespół zagra także małe the best off Habakuk.

Zespół wystąpi 19 listopada o godzinie 18.00 w Domu Kultury W Rybniku-Boguszowicach. Przed koncertem Habakuk wystąpi JAHOO.
Cena biletów: 15,00 zł i 20,00 zł
 

Jahoo
to 10-cio osobowa załoga, powstała pod koniec 2009 roku, zadebiutowała 12.12.2010 na gliwickim Winter Reggae. Inspiracje muzyków to klimat reggae z lat ’80 z nawiązaniem do jazzu granego przez sekcje dętą. Świetnie czujący się na scenie, gdzie mocne uderzenie sekcji rytmicznej i instrumentów harmonicznych osadzone w roots reggae, koresponduje z jazzowo-bluesowymi improwizacjami instrumentów solowych oraz z feelingiem pary wokalistów! Muzyka reggae w wykonaniu Jahoo jest żywa, energetyczna, bez playbacku i samplingu. Debiut roku 2011. W tym roku wydali debiut płytowy – „Dobre słowo”.


Habakuk - 26 marca nakładem wytwórni Mystic Production ukaże się najnowszy album zespołu Habakuk. Częstochowianie w tym roku kończą 21 lat działalności i z tej okazji zrobili sobie i fanom urodzinowy prezent w postaci nowej płyty.

Ostatnie lata były dla Habakuk bardzo pracowite i owocne. Szerokim echem odbił się „A ty siej…” – album z piosenkami Jacka Kaczmarskiego w wersji reggae. Okazało się, że teksty naszego barda idealnie pasują do karaibskich dźwięków, co znalazło wyraz w znakomitych recenzjach i przyjaznym odbiorze zarówno wśród fanów reggae jak i wielbicieli twórczości Jacka. W nagraniach wzięli gościnnie udział: Muniek Staszczyk, Mateusz Pospieszalski, Antoni "Ziut" Gralak, Anna Witczak (z zespołu Dikanda), Jerzy Mercik - występujący niegdyś w legendarnych zespołach Śmierć Kliniczna i R.A.P, Jarek Bester - lider cenionego na całym świecie Crakow Klezmer Band oraz gość specjalny: Patrycja Kaczmarska - córka Jacka Kaczmarskiego.

Habakuk zawsze stawiał na hasło „Family Front”. Często zapraszał do swoich projektów zaprzyjaźnionych artystów. Wyraz temu dał na płycie wydanej w 2009 roku. Znalazły się tam nowe wersje starszych riddimów zespołu. Do współpracy zaproszeni zostali różni wokaliści: Don Carlos – jeden z najwybitniejszych artystów reggae na świecie, Mickey Dread – jedna z najważniejszych postaci w histori tej muzyki, założyciel pierwszej rozgłośni reggae na świecie, producent m.in. płyty Sandanista grupy The Clash, Ava Leigh – wschodząca gwiazda angielskiej sceny muzycznej, Renata Przemyk, Muniek Staszczyk, Mamadou Diouf z Senegalu, wokaliści zespółu Dubska i wielu innych.

Dla Habakuk zawsze najważniejsza była działalność koncertowa, szczególnie występy klubowe, gdzie jest najbliższy kontakt z fanami. Łącznie przez wszystkie lata zagrał prawie 1000 koncertów, w tym zarówno duże trasy klubowe (jak np. doroczne Rege Tonite) jak i festiwale. Był headlinerem Przystanku Woodstock (występ uwieczniony wydawnictwem DVD), grał na festiwalu w Jarocinie, nie wspominając o polskich festiwalach reggae – Reggae Dub Festival, Ostróda Reggae Festival czy wiele innych. Największym osiągnięciem był fakt, ze jako pierwszy zespół z Europy Wschodniej zagrał na największym festiwalu na świecie – w 2007 roku wystąpił na angielskim Glastonbury. Festiwal ma już 40to letnią tradycję, mieści około 30 scen, a grały na nim największe giganty światowej muzyki.

Habakuk często supportował zagraniczne gwiazdy. Występy przed Mad Professorem, Dub Syndicate czy Juniorem Delgado to tylko niewielka część wspólnych występów z tuzami reggae.

Co ważne, Habakuk nigdy nie zamykał się gatunkowo. Zawsze obok elementów reggae, które były przewodnie w ich muzyce, można było odnaleźć akcenty dub, rock, elektroniki itp. Jeszcze długo przed późniejszą modą, bo już w połowie lat 90tych, Habakuk współpracował ze składami Sektor B, czy Tysiąc, które były ważnymi grupami na scenie hip-hopowej. Zespół tak samo dobrze czuł się na festiwalach reggae jak i na festiwalach typu: „Odjazdy”, „tam gdzie biją źródła”, czy „Węgorzewo rock Festival”. Grupa zawsze byłą otwarta na inne rejony muzyczne. W 2009 Habakuk brał udział w koncercie „Jest dobrze… piosenki niedokończone” poświęconemu pamięci Jana Himilsbacha i Zdzisława Maklakiewicza. Na ten projekt, uwieńczony później wydawnictwem płytowym, przygotował dwie piosenki. Występ obok Stanisława Soyki, Maćka Maleńczuka, Hanny Banaszak, Andrzeja Grabowskiego, Jacka Bończyka i Budynia był na żywo transmitowany przez TVP 2, zaś płyta pokryła się złotem. Klip do piosenki Habakuk „Niesforni jesteści” został nominowany do Yacha 2010.

Habakuk przygotował też utwór na ścieżkę dźwiękową do bardzo popularnej gry „Wiedźmin”.

Sukcesem zakończyła się długa, dwutygodniowa trasa po Wyspach Brytyjskich i Irlandii. Habakuk odwiedził 7 miast, gdzie spotkał się ze znakomitymi reakcjami ze strony publiczności.


Habakuk blisko współpracuje z brytyjską sceną muzyczną. Wspólnie ze składami 2 Kings oraz Scientist Sound grał trasę po Polsce oraz działał na polu produkcyjnym. Efekty tej działalności będzie można poznać za jakiś czas. Jest to o tyle interesujące, że osoby z którymi współpracuje są związane ściśle z brytyjską sceną reggae i trip hop – z grupami Steel Pulsce, UB 40, Tricky czy Massive Attack.
Habakuk przygotował też i wykonał muzykę do filmu "Moana", z 1926 roku w reżyserii Roberta J. Flaherty'ego - występ zespołu miał miejsce na Festiwalu Święto Niemego Kina w Warszawie w 2006 roku. Interpretacja Habakuka spotkała się ze znakomitym odbiorem. Było to na tyle ciekawe doświadczenie, ze kilka lat później zespół przygotował muzyczną oprawę do Filmu „Gorączka Złota” w reżyserii i z udziałem Charlie Chaplina.


Habakuk powstał w 1990 roku w Częstochowie. Przez zespół przewinęło się kilkudziesięciu muzyków. Pierwszy album „Mniam mniam rege!”, wydany w 1999 roku uważany jest do dzisiaj za jedną a najważniejszych płyt polskiego reggae, zaś piosenka Rasta Trans jest uznawana za nieoficjalny hymn na tej scenie. W 2000 roku ukazało się jubileuszowe wydawnictwo „Rub Pulse”, zawierające między innymi specjalną prezentację multimedialną, która w tamtym okresie uważana była za ewenement wśród albumów. Rok 2003 to premiera płyty „Muzyka Słowo Liczba Kolor” i kolejny przebój „Rozczochrany Łeb”. Po dwuletnim okresie ukazała się płyta „4 Life”. Jest to jedna z najbardziej dojrzałych produkcji zespołu. Znalazło się na niej kilku gości, miedzy innymi Muniek Staszczyk, zaś w sekcji dętej, podobnie zresztą jak na poprzednim albumie, zagrali Mateusz Pospieszalski i Ziut Gralak. W okresie między „4 life” i „A ty siej…” ukazała się – zarówno na płycie CD jak i płycie winylowej – dubowa wersja ostatniej płyty czyli Hub-a-Dub. Zawierała ona remixy w produkcji między innymi: K-Jah (późniejszy lider zespołu Rastasize), Activatora Mario Dziurexa, Kadubry czy DJ Haema związanego z OSTR. Haem zresztą regularnie pojawiał się na płytach Habakuk. Habakuk znalazł się też na ogólnoeuropejskiej składance „Regg In Europe” zawierającej najciekawsze zespoły reggae z naszego kontynentu.

W 2009 roku od zespołu odszedł gitarzysta – Krzysiek Niedźwiecki, autor wielu kompozycji. Na jego miejsce pojawił się Kordian Nowicki, wcześniej jeżdżący z Habakuk jako techniczny. Bardzo dobrze odnalazł się na pokładzie. Wniósł świeżość do zespołu oraz mocne gitarowe akcenty. Kilka jego kompozycji znalazło się zresztą na najnowszej płycie. Zespół opuścił też pod koniec 2010 roku Piotr „Jackson” Wolski, grający z Habakuk przez ostatnie 3 lata na perkaszynach. W części piosenek z najnowszej płyty można usłyszeć jego grę.

Poza tym skład jest ustabilizowany od ponad 10 lat i prezentuje się następująco:

Wojciech „Broda” Turbiarz – wokal, gitara
Wojtek Cyndecki – bas
Jaromir Puszek – perkusja
Kordian Nowicki – gitara, wokal
Marek Makles – instrumenty klawiszowe
Mikołaj Kopeć – nagłośnieniowiec


Dyskografia:
- Party (demo, 1991)
- Kambekturuts (demo, 1994)
- Ragga Party (demo, 1994)
- Urban Jungle Music (demo, 1994)
- Rub Ritual (demo, 1998)
- Mniam! Mniam! REGE (W Moich Oczach, 1999)
- Rub Pulse (W Moich Oczach, 2000)
- Muzyka Słowo Liczba Kolor (Gigant Records, 2002)
- Mniam! Mniam! REGE (reedycja, Gigant Records, 2003)
- Rozczochrany Łeb (singiel, Gigant Records 2004)
- Hub-a-dub (winyl LP, Gigant Records, 2005)
- Życia Rytm (SP, Gigant Records, 2005)
- Dobry Riddim (singiel, 2005)
- 4 LIFE (Gigant Records, 2005)
- "Hub -A - Dub...cd" (CD Gigant Records 2006)
- A ty siej (marzec 2007, piosenki Jacka Kaczmarskiego w wersji reggae)
- Family Front (Lou & Rocked Boys, 2008)
- Miasto (featuring Muniek) (Rockers Publishing, 2008)
- Jesteś Drogą (featuring Renata Przemyk) 2008
- Sztuka Ulotna (Mystic Production, 2011)

Składanki, na których znalazły się utwory Habakuka
VA - Reklama to kurwa (Arlekin, 2000)
VA – Activator / Mario Dziurex, "REMIXY", 2003 HOME APPLIANCE
VA - Arle Zine (2004)
VA – Regg in Europe (Productions Speciale, 2004)
VA - Punky Reggae Party, 2004 OFFMUSIC
VA - Far Away From Jamaica (W Moich Oczach, 2006)
VA - Od Czapy Zestaw 2 (Polskie Radio, 2006)
VA - Wszystkie Wschody Słońca, "RMX 1000", 2006 Lion Stage Records/Rockers Publishing
VA - Polish Deli - 17 kawałków prosto spod lady (Rockers Publishing, 2007)
VA - Bardzo Inna Selekcja (Polskie Radio, 2007)
VA - Punky Reggae Rockers 2 (Lou & Rocked Boys, 2008)
VA - Punky Reggae Rockers 3 (Lou & Rocked Boys, 2009)
VA – Jest dobrze… Himilsbach Maklakiewicz (Lou & Rocked boys, 2009)


Дата
19.11.2011
Расположение
в городе
Тип события
Культурное
Туристический регион
Силезия
Адрес
площадь Pokoju 1
44-253
Контакт
тел. 32 4252016
тел. 32 4331834
e-mail: sekretariat.dkboguszowice@wp.pl
www: www.dkboguszowice.pl
Znajdź wydarzenie
Календарь событий